Imatge de la comissió territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social
Imatge de la comissió territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social - ABC
ABC en Valencià

La Policia Autonòmica col·laborarà amb la Inspecció de Treball en la lluita contra l'economia submergida

El secretari autonòmic d'Ocupació ha mostrat la satisfacció del Consell per un acord institucional que multiplica els recursos

VALÈNCIA Actualizado: Guardar
Enviar noticia por correo electrónico

La Policia Autonòmica de la Generalitat Valenciana col·laborarà amb la Inspecció de Treball en la lluita contra l'economia submergida. Així ho ha decidit la comissió territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social que s'ha reunit avui en la qual ha participat el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, la directora general de Treball, Cristina Moreno i el director general de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, Gabriel Álvarez del Egido.

D'aquesta manera, pròximament se signarà un conveni que plasmarà aquest acord institucional entre l'Estat i la Comunitat Valenciana. El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha expressat la satisfacció del Consell per un acord institucional que multiplicarà els recursos de la Inspecció per a lluitar contra una xacra que assola l'economia de la Comunitat.

El Consell va realitzar al Govern aquest oferiment a través del President de la Generalitat, Ximo Puig, que va anunciar en Corts que la “policia autonòmica incorporaria a les seues atribucions la lluita contra l'economia submergida”. Així mateix, tots els grups dels Corts van votar a favor de “establir un pla d'actuació en coordinació amb l'administració estatal (…) subscrivint un conveni de col·laboració entre la Generalitat i el Ministeri d'Ocupació per a la participació de la policia autonòmica en les labors de lluita contra l'economia submergida”.

La col·laboració de la Policia Autonòmica permetrà, segons Nomdedéu, multiplicar el nombre d'actuacions específiques contra l'explotació laboral i també que els casos d'economia submergida que es detecten en el transcurs de la resta d'activitats que exerceixen els agents no queden impunes, com pot ocórrer en aquests moments.

Enric Nomdedéu ha recordat que la Comunitat suporta un dels índexs més elevats d'economia submergida. Així, segons les últimes dades oficials de la Gestha l'economia submergida a la Comunitat Valenciana ha augmentat durant la crisi fins a situar-se en el 26,5% del seu PIB al tancament de 2012, la qual cosa suposa més de 25.870 milions d'euros ocults, segons arreplega l'informe ‘L'economia submergida passa factura.

Així mateix, d'aquest informe es desprèn que la taxa d'economia submergida de la Comunitat supera en quasi dos punts a la nacional, que se situa en el 24,6%, és a dir, més de 253.000 milions d'euros. Entre les províncies més afectades destaquen Alacant (27,6%) i Castelló (26,9%), que registren més frau que la mitjana autonòmica. A València, la xifra és del 25,7%.

D'altra banda, la comissió territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social ha aprovat la planificació de les actuacions de la Inspecció a la Comunitat. Així, un 58% dels efectius es dedicaran a les actuacions sobre seguretat social i economia irregular i un 42% a actuacions de prevenció de riscos laborals i salut laboral.

Ver los comentarios