Imatge de la Biblioteca Valenciana
Imatge de la Biblioteca Valenciana - ABC
ABC en Valencià

La Biblioteca Valenciana incorpora les entrevistes a 39 escriptors espanyols del segle XX

Es poden tornar a escoltar les veus dels escriptors Max Aub, Francisco Ayala o Miguel Delibes

VALÈNCIAActualizado:

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha incorporat en els seus registres de consulta les entrevistes de 39 escriptors espanyols del segle XX que va realitzar el filòleg Ignacio Soldevila en l'àmbit dels seus estudis sobre la literatura espanyola. Ignacio Soldevila està considerat com un dels més respectats estudiosos dels corrents literaris d'avantguarda i de la narrativa espanyola del segle XX.

En el llegat que va donar Soldevila l'any 2010 s'incloïen les gravacions magnetofòniques que va realitzar a escriptors de narrativa espanyola contemporània que la Biblioteca Valenciana ha digitalitzat ara perquè es puguen escoltar a les sales de consulta amb una sol·licitud prèvia a la institució.

Es poden tornar a escoltar les veus dels escriptors Max Aub, Francisco Ayala, Miguel Delibes, Jesús Fernández Santos, Carmen Laforet, Juan Marsé, Carmen Martín Gaite, Ana María Matute, Ramón J. Sender i Gonzalo Torrente Ballester.

Max Aub
Max Aub - ABC

També es mostren les converses amb Ignacio Agustí, Ignacio Aldecoa, Francesc Candel, José Luis García Puche, Concha Castroviejo, Ricardo Fernández de la Reguera, Antonio Ferres, José María Gironella, Juan Guerrero Zamora, Sebastià Juan Arbó, Carmen Kurtz, Ángel María de Lera, Jesús López Pacheco, Armando López Salinas, Susana March, Dolores Medio, Enrique Nácher, Ramón Nieto, Antonio Prieto, Elena Quiroga, Luis Romero, Roberto Ruiz, Tomás Salvador, Elena Soriano, Daniel Sueiro, Jorge C. Trulock i Juan Antonio de Zunzunegui.

Són entrevistes realitzades entre els anys 1965-1967, de llarga duració, on Soldevila conversa amb els escriptors sobre la seua vida privada, el procés de creació de la seua obra literària i el panorama literari de l'època. La xarrada es torna tan distesa que, de vegades, investigador i escriptor traspassen el motiu inicial de l'entrevista i acaben parlant de la situació social, econòmica i política d'Espanya.

Les gravacions són espontànies, realitzades majoritàriament al domicili dels escriptors, on s'aprecien els sons de l'entorn familiar i fins i tot a vegades es veuen interrompudes per altres membres familiars, com la irrupció del també escriptor Sánchez Ferlosio en la conversa amb Carmen Martín Gaite.

En molts casos les entrevistes es completen amb la lectura de l'autor d'un fragment d'una obra seua publicada o que estava creant en aquell moment.

Des del catàleg en línia (OPAC) de la biblioteca es poden consultar les fitxes descriptives de cada autor, a les quals s'ha afegit, quan ha sigut possible, el fragment llegit de l'obra, la portada del llibre, la dedicatòria a Soldevila i, també, una fotografia de l'escriptor obtinguda de les cobertes dels llibres de l'època.