El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig i el conseller d'Educació, Vincent Marzà
El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig i el conseller d'Educació, Vincent Marzà - GENERALITAT

La Generalitat Valenciana anuncia abonaments per a desgravar l'IVA cultural

El Govern valencià espera que la despesa en teatres, cinemes i concerts augmente en dos milions i mig d'euros durant 2017

VALENCIAActualizado:

Els valencians i valencianes amb una renda inferior a 50.000 euros podran desgravar fins a 150 en abonaments culturals al any. Així ho ha anunciat la Generalitat que, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i junt amb l'Institut Valencià de Cultura, signarà convenis amb entitats públiques i privades dels sectors de les arts escèniques, la música i el cinema per a potenciar la desgravació del 21% de l'IVA en abonaments en diferents espais d'aquestes àrees.

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ho ha comunicat a la inauguració de l'exposició «Pinazo. La història i el retrat: de la gran tradició al modernisme», a la qual ha assistit acompanyat pel President de la Generalitat, Ximo Puig. Aquesta exposició està emmarcada en la celebració de l'Any Pinazo, que commemora l'efemèride pels cent anys de la defunció del pintor valencià.

La manera de procedir serà que cada ciutadà que vulga beneficiar-se d'aquesta mesura haurà de facilitar el seu número de DNI als teatres, cinemes i sales de música i concerts d'arreu de les comarques valencianes que s'acullen als convenis que signe l'Institut Valencià de Cultura.

Els diferents espais culturals que s'acullen a la iniciativa facilitaran les dades dels ciutadans que compren abonaments de teatre, cinema i música dels seus establiments a l'Institut Valencià de Cultura i, automàticament, apareixerà en l'esborrany de la declaració d'Hisenda de cada ciutadà la desgravació del 21% del preu dels abonaments adquirits fins a 150 euros.

«La cultura no és un luxe i aquesta mesura és pionera a l'Estat. És modesta, però és un pas. Imagineu-vos tot el que podríem fer per incentivar el consum cultural a les nostres terres si les valencianes i els valencians comptàrem amb un finançament just del Govern central», ha comentat el conseller Vicent Marzà.

Es preveu que amb l'Abonament Cultural Valencià, la despesa de les valencianes i valencians en teatres, cinemes i concerts de música augmente almenys en dos milions i mig d'euros durant 2017.

És una mesura que emana del Pla Estratègic Cultural per tal d'augmentar el consum cultural fins a 200 milions d'euros per part de la ciutadania fins al 2020 i forma part del Pla Valencià de Mecenatge #FesMecenatge.

Alguns exemples

Si compres un abonament de cinc entrades en una sala de teatre amb conveni amb l'Institut Valencià de Cultura per un cost de 60 euros hauràs de facilitar el teu número de DNI a la sala de teatre i en la declaració de la renda automàticament apareixeran 12,6 euros de desgravació.

Si compres un abonament de tres dies per a un festival de música amb conveni amb l'Institut Valencià de Cultura per un cost de 100 euros, hauràs de facilitar el teu número de DNI al festival i en la declaració de renda automàticament apareixeran 21 euros de desgravació.