ABC en Valencià

La Nau acull la presentació de la II Falla Immaterial de València

El projecte fusiona la festa i la ciència de dades, la tradició i la tecnologia, la participació ciutadana i la transparència

Imatge de la presentació ABC

ABC

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València ha presentat este dimarts al Centre Cultural La Nau la segona edició del projecte La Falla Immaterial , un projecte que fusiona la festa i la ciència de dades, la tradició i la tecnologia, la participació ciutadana i la transparència.

‘La Falla Immaterial’ és un projecte de ciència de dades on la construcció de monuments fallers es basa en el monitoratge de diferents perfils a les xarxes socials dia a dia fins al 19 de març. La iniciativa es materialitzarà en diferents accions que han explicat durant l’acte de presentació diferents personalitats: Antonio Ariño , vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Pere Fuset , regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València; Rocío Gil , Fallera Major de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, i Emilio Soria , director del màster en Ciència de Dades de la Universitat de València.

“La Falla immaterial de la Universitat de València suposa un laboratori d’innovació sociocultural en el món de les Falles i democratitza la festa”, ha assenyalat Antonio Ariño d’una iniciativa que l’any passat va aconseguir que es plantaren més de 1.500 monuments arreu de tot el món i va reunir al voltat d’una comissió immaterial més de 2.000 persones, segons han anunciat els organitzadors durant la presentació realitzada al Centre Cultural La Nau de la Universitat.

En esta segona edició, La Falla Immaterial evoluciona emprant tècniques d’intel·ligència artificial com ara el processament del llenguatge natural i la visualització de dades que serviran com a termòmetre social de les agrupacions falleres, juntes locals i resta del món que estiga parlant de les Falles per les xarxes socials.

La novetat de la Falla Immaterial 2018 radica principalment en la captura de tendències i patrons de comportament emprant mètodes de rànquing prenent com a base l’anàlisi de textos de les xarxes socials per a construir monuments fets amb paraules que reflecteixen el sentir dels ciutadans sobre les Falles, els seus pensaments i sentiments.

A diferència de l’any 2017, on els usuaris de xarxes socials havien d’enviar missatges etiquetats amb el hashtag #FallaImmaterial i on ells mateixos podien contribuir a decidir la temàtica o les paraules a incloure en els monuments creats per l’artista faller de La Falla Immaterial, ara l’objectiu principal, consisteix en fer una “escolta social” de les xarxes socials (social Media listening) de tot allò que envolta el món de les Falles.

Mentre que l’anterior projecte se centrava en l’estudi dels missatges enviats de manera aïllada, ara l’interés es concentra en estudiar les relacions que es generen amb l’activitat a les xarxes socials (comentaris, converses, opinions i preferències).

L’anàlisi i visualització de les mencions, m’agrada, els tuits i els retuits expressats serviran per a detectar líders o influencers, subcomunitats que es defineixen a partir de la interacció de determinats perfils i es podrà fer una anàlisi de les xarxes que es generen.

D’altra banda, enguany s’incorpora a la pàgina web un mapa de calor (heatmap), on es mostra de manera dinàmica l’activitat dels perfils socials de les associacions culturals falleres, agrupacions i juntes locals amb una gama de colors diferents que mostra els nivells d’intensitat d’activitat. Este mapa es genera des del dia de la inauguració de l’exposició del Ninot fins al dia 19 de març .

A més a més, el lloc web mostra un monument que es configura amb tots els elements que conté un missatge a les xarxes socials: fotografies o imatges, emojis, hastags i paraules més repetides. Aquest monument no té una forma fixa definida, sinó que canvia per a mostrar l’actualitat i fer-se ressò d’allò que parlem i ens interessa.

La ‘Falla Immaterial’ és accessible des dels dispositius mòbils i des de qualsevol ordinador connectat a Internet. Per a accedir només cal entrar en la seua web ( fallaimmaterial.com ) o en els seus perfils socials de Twitter, Instagram o Facebook ( @fallaimmaterial ).

El públic pot interactuar amb aquests perfils i etiquetar allò que vulguen compartir amb el projecte fent servir el hashtag #fallaimmaterial .

El projecte proposa que la gent compartisca els monuments de ‘La Falla Immaterial’ que més els agraden i que se’ls descarreguen, una acció que es considera com una plantà virtual que es localitza en el mapa i permet veure tots els llocs on ‘La Falla Immaterial’ ha estat present.

A l’alba del dia 19 de març , els monuments fallers de ‘La Falla Immaterial’ prendran la seua forma definitiva i podran ser descarregats i impresos en un full de paper des de qualsevol impressora de casa. El projecte proposa que aquesta materialització de la falla siga cremada lliurement i responsable per part dels participants. Com no podia ser d’una altra manera, un foc virtual també convertirà els esforços compartits en cendres i podrà ser vist obertament des del web i els perfils socials de ‘La Falla Immaterial’.

‘La Falla Immaterial’ acompanyarà la seua presència virtual per Internet i les xarxes socials amb una presència física i amb diferents activitats de dinamització. A més a més, l’EMT de València difondrà el projecte a través dels seus autobusos. Un equip d’animació de carrer estarà present en les mascletades per a realitzar accions de dinamització, repartir regals i convidar a la gent a participar en el projecte.

‘La Falla Immaterial’ projecta les aplicacions de l’enginyeria i la ciència de dades a la societat i està impulsada des del Campus de Burjassot-Paterna per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV).

‘La Falla Immaterial’ es construeix mitjançant algorismes automàtics d’anàlisi de dades i fa servir les tecnologies web i mòbil. El coneixement d’aquestes disciplines es transfereix des del Màster en Ciència de Dades i el Màster en Tecnologies Web, Computació en el Núvol i Aplicacions Mòbils de l’ETSE-UV.

L’equip de desenvolupament de ‘La Falla Immaterial’ està format per: F rancisco Grimaldo i Emilio Soria (direcció); Emilia López, Eusebio Marqués i Juanjo Garcés (anàlisi de dades); Daniel García (programació); Alejandro Casasús (disseny).

La Falla Immaterial disposa del suport institucional de la Junta Central Fallera , l’Ajuntament de València (regidoria de Cultura Festiva), l’EMT de València, el Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística, la Colla de dolçainers i tabalers La Socarrà de Xàtiva i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, a més del patrocini d’entitats com ara: Destil·leries Tenis, Salsas Choví, Grupo CAPS, Taberna Alkázar, Velarte i El Manisero.

Comentarios
0
Comparte esta noticia por correo electrónico

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Reporta un error en esta noticia

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Muchas gracias por tu participación