El investigador Martínez Mojica, en la seua visita al CNIO
El investigador Martínez Mojica, en la seua visita al CNIO - AMPARO GARRIDO/CNIO
Ciència

La Universitat de València investix a Francisco Martínez Mojica com a doctor «honoris causa»

L'investigador nascut a Elx, llicenciat en Biologia per la UV i doctor en Biotecnologia per la Universitat d’Alacant, va descobrir el genoma d’arqueus, actualment coneguts com CRISPR

VALÈNCIAActualizado:

La Universitat de València investirà el biotecnòleg Francisco Martínez Mojica com a doctor ‘honoris causa’. La sessió començarà a les 13 hores, al Paranimf de l’edifici històric del carrer de La Nau, este dijous, 11 de gener. La ‘laudatio’ estarà a càrrec de Luis Franco, professor emèrit de Bioquímica i Biologia Molecular. L’acte s’emmarca en la celebració dels 50 anys dels estudis de Biologia a la Universitat de València, i serà retransmès per MediaUni.

Martínez Mojica és llicenciat en Biologia per la Universitat de València i doctor en Biotecnologia per la Universitat d’Alacant. Va nàixer a Elx en 1963. Actualment és professor titular del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia i membre de l’Institut Multidisciplinar per a l’Estudi del Medi Ambient ‘Ramon Margalef’ de la Universitat d’Alacant. Va descobrir el genoma d’arqueus, actualment coneguts com CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeteats), base d’un sistema de defensa immunitari procariòtic.

La seua recerca s’ha centrat en els arqueus, repeticions palindròmiques espaiades regularment, i ha contribuït a establir la funció fisiològica dels arqueus, la seua distribució filogenètica i antiguitat evolutiva.

Martínez Mojica va proposar la primera hipòtesi sobre el paper de CRISPR com un mecanisme de defensa procariòtic basat en l’origen víric (bacteriòfag) dels espaiadors.

La seua activitat científica ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre ells el Premi Jaume I d’Investigació Bàsica, el Fronteras del Conocimiento de la Fundación BBVA, l’Alberto Sols i el premi Fundación Lilly en Investigació Biomèdica Preclínica.