Imatges en blanc i negre d'un segle de vida del Cabanyal a través de la mirada de la família Vidal

Una exposició presenta l’evolució del barri des de 1900 fins a 1991, moment en què s'estava construint el passeig marítim i s'havien soterrat les vies del tren que dividien València

Pati de l’Hospital Sant Joan de Déu 1949 LUIS VIDAL

ABC

L’exposició « València en blanc i negre III . El Cabanyal 1900 - 1991. Fotografies de la família Vidal» presenta l’evolució d’este barri de València a través de les imatges dels Vidal, una família de fotògrafs que durant generacions han reproduït l’evolució de la ciutat de València i que ara presenten el seu treball dedicat al barri del Cabanyal.

S’aborda la imatge i la construcció de la identitat al voltant de la pesca i les seues activitats relacionades. Unes activitats que han configurat un barri amb una identitat social diferenciada amb particularitats de llenguatge, costums, sociabilitat i fisonomia.

Esta singularitat és l'eix central de l'exposició, que mostra l'evolució del Cabanyal durant el segle XX, un període clau en la seua història. Les primeres instantànies es remunten a 1900, tres anys després de la seua incorporació a la ciutat de València. Les últimes daten de 1991, moment en què s'estava construint el passeig marítim i s'havien soterrat les vies del tren que dividien la ciutat.

Últim tramvia cap al Grau creuant el pont d'Aragó 1970 LUIS VIDAL

Les fotografies estan realitzades per tres generacions de la família Vidal: Martín Vidal Romero (1872-1944), Luis Vidal Corella (1900-1959) i Luis Vidal Vidal (1936). Una saga de fotògrafs que ha ajudat a mantenir viva la història de la ciutat i que en aquesta ocasió ens apropen, a través de la seua obra, a un barri tan emblemàtic com singular, i que serveix de testimoni de la tenacitat d'un poble per conservar vives les seues tradicions.

L'exposició, composta per més de 80 fotografies, està comissariada per Manuel Cerdà, Luis Vidal i Robert Martínez i romandrà oberta al públic fins el 20 de maig de 2018.

En la sala s'ha instal·lat un espai de descans i lectura, inserit en la museografia de l'exposició en el qual el visitant podrà consultar diversa bibliografia i documentació relativa a la mostra. La iniciativa nomenada “Trau el suc a la biblioteca” es una proposta de la Biblioteca del museu, i pretén donar a conèixer l'interessant material bibliogràfic que té aquest departament i estarà present en les pròximes exposicions temporals del Museu Valencià d’Etnologia.

La família Vidal

La tasca principal d’esta família i en conseqüència la construcció d’un llegat històric molt important per a la nostra ciutat naix de la decisió de Martín Vidal Romero (primer fotògraf de la família ) d’abandonar la pintura per una altra vocació artística com la fotografia i, fer d’esta un treball relacionat amb la premsa i amb el document, defugint del seu primer pictorialisme fotogràfic.

Les fotografies que s’exposen són un breu recorregut dels fotògrafs Vidal (Vidal Romero, Vidal Corella i Vidal Vidal) per la València que mira al mar; pels seus carrers, marcats per una trama urbana particular i diferenciada de la resta de la ciutat, de la cicatriu dels rails del tramvia; per les seues gents i la seua dura supervivència lligada al mar: pescadors que a força d’arriscar les vides en cada travessia van forjar un caràcter valent i aventurer; dones que patien a la vora de la platja fins que veien les barques fora de perill i que s’encarregaven de portar el peix als mercats de València. També de les seues tradicions i festes com la Setmana Santa Marinera o de la presència i relació que personatges inoblidables com Blasco Ibáñez o Benlliure varen tenir amb el barri.

Xarxes de pesca esteses a la plaça dels Homes del Mar 1962 LUIS VIDAL
Comentarios
0
Comparte esta noticia por correo electrónico

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Reporta un error en esta noticia

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Muchas gracias por tu participación