ABC en Valencià

El 93% dels municipis valencians s’ha acollit al pla d’ocupació per a majors de 55 anys de la Diputació

Els treballs més habituals dins del pla són d'administració, atenció a la ciutadania i manteniment de la via i espais públics en les comarques

Mari Carmen Martinez parla sobre el pla d'ocupacio ABC

ABC

El Pla d'Ocupació per a majors de 55 anys de la Diputació de València ja està en marxa en un total de 248 municipis de la província, el 93% del total. Aquest pla és un programa bianual que, a diferència d'altres plans públics de foment de l'ocupació, se centra a millorar les expectatives de jubilació de persones majors de 55 anys que tenen dificultats per a accedir al mercat laboral.

Els primers empleats ja estan en els seus llocs de treball en municipis com Riba-Roja, Alfalfar o Quart de Poblet, entre uns altres, i tant per als responsables públics com per als propis treballadors, l'experiència està resultant satisfactòria.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va presentar el passat mes de novembre aquest pla d'ocupació, amb una dotació de 7,3 milions d'euros per als exercicis 2017 i 2018. L'objectiu d'aquest pla és facilitar la creació d'1.000 llocs de treball dirigits a persones majors de 55 anys.

La majoria dels empleats contractats en aquest pla supera els 60 anys i són parats de llarga durada en una elevada proporció. El president de la Diputació ha destacat que aquest pla està pensat per a “un col·lectiu especialment vulnerable que necessita sentir-se actiu i recuperar les seues expectatives de jubilació”.

Imatge d'un dels treballadors ABC

El regidor d'ocupació de Riba-roja de Túria, Rafael Folgado, ha subratllat una dels avantatges que aquest pla ha aportat al poble. “Moltes persones majors de 55 anys no esperaven ser contractats en la resta de la seua vida laboral, així que quan els hem donat la notícia que havien sigut seleccionats ha sigut una alegria tant per a ells com para nosaltres”, ha afirmat l'edil.

“Jo portava 24 anys en atur, tots els que té el meu fill”, ha declarat Manuela Artesero, una empleada del pla d'ocupació en l'ajuntament de Riba-Roja dedicada al manteniment de la via pública. Manuela ha destacat la rellevància d'aquesta oportunitat laboral en la seua vida familiar. “Després d'estar tant temps parada, aquest treball em ve molt bé i més ara que la meua filla comença la universitat”.

A Alfafar també han començat a treballar els empleats encarregats del manteniment i rehabilitació de la via pública. L'alcalde, Juan Ramón Adsuara, ha celebrat l'engegada d'aquest pla. “Moltes persones en aquesta comarca, sobretot en edat propera a la jubilació, han quedat molt afectades per la baixada en la indústria del moble i la construcció. Per açò, un pla com aquest és imprescindible per a reactivar a aquest col·lectiu”.

Alfonso Muñoz, veí d'Alfafar i oficial d'obra, és un exemple de com aquest pla està aportant esperança a persones que no pensaven que anaven a ser contractades. “A mi aquesta oportunitat m'ha tornat a donar la vida. Em fa molta il·lusió que m'hagen cridat per a fer un treball que m'agrada i que és al que m'he dedicat tota la vida”.

Per la seua banda, el regidor d'ocupació de l'Ajuntament de Quart de Poblet, Juan Medina, ha destacat que “aquest pla reactiva a la ciutadania i els fa veure que siguen les que siguen les seues circumstàncies vitals, encara tenen molt que aportar a nivell laboral”.

Imatge de la presentació del Pla d'Ocupació ABC

Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) a nivell autonòmic i del Servei d'Ocupació Pública Estatal (SEPE) en l'àmbit provincial demostren que aquest col·lectiu de persones majors de 55 anys “ha resultat especialment castigat per la crisi, lligat a l'atur de llarga durada i vulnerable en la fase prèvia a una jubilació en la qual poden veure clarament minorada la quantia de la seua pensió”, explica Rodríguez.

Aquestes dades parlen de 58.800 aturats majors de 55 anys a la Comunitat Valenciana en el tercer trimestre de 2017, segons la EPA. Però l'alarmant és l'evolució de la població aturada major de 55 anys en l'última dècada, amb un increment del 80% entre 2007 i 2016. A nivell provincial, les dades del SEPE confirmen la delicada situació d'aquest col·lectiu. Ací la franja d'edat s'amplia i ens deixa 101.115 persones demandants d'ocupació en la província de València amb una edat superior als 44 anys.

Aquesta anàlisi de la situació laboral de les valencianes i valencians ha portat a la Diputació a dirigir el Pla d'Ocupació 2017-18 a aquestes persones majors de 55 anys, amb l'objectiu de “alleujar la seua complexa situació laboral en vistes a la jubilació”. El criteri a l'hora de distribuir els 7,3 milions d'euros entre els ajuntaments és el nombre d'aturats que té cada municipi. L'aportació de la Diputació es farà efectiva en dues convocatòries: una ja en termini d'execució (fins al pròxim 30 de juny) i una nova convocatòria en 2018.

Comentarios
0
Comparte esta noticia por correo electrónico

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Reporta un error en esta noticia

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Muchas gracias por tu participación