David Pastor
David Pastor - ABC
Cultura

Més de 25 propostes artístiques integren la programació de la XV Biennal de Música de Bunyol

L’esdeveniment tindrà lloc entre els dies 30 de juny i 21 de juliol

ABC
VALÈNCIAActualizado:

El Saló de Reines de la Diputació de València ha acollit este matí la presentació de la XV Biennal de Música de Bunyol. A l’acte han assistit Bartolomé Nofuentes López, diputatdelegatde Projectes Europeus, Central de Serveis Innovadors i Sostenibles i Contractació de la Diputació de València; Juncal Carrascosa, alcaldessa de Bunyol; Arnaldo Carrascosa, regidor de Cultura de Bunyol; iRafael Corachán, coordinador artísticde la Biennal. Esta trobada cultural se celebrarà entre el dissabte, 30 de juny, i el dissabte, 21 de juliol, i servirà per a reforçar el compromís històric de Bunyol amb la música.

Durant tres setmanes, aquesta localitat valenciana acollirà més de vint-i-cinc propostes que comprendran una gran varietat d’estils, des de la música barroca i clàssica, passant pel jazz i el folk, fins al pop i el rock. La Plaça d’Armes, el Passeig de Sant Lluís o el Pati de Venta Pilar, així com el Teatre Montecarlo, la Sala el Mercat i l’Auditori de Sant Lluís convertiran la ciutat en un gran reclam per als amants de la música.

Pop i rock per a tots els públics

L’uruguaià Jorge Drexler és una de les grans figures d’aquesta Biennal. El cantantactuarà a Bunyol el 20 de juliol dins de la gira de presentació del seu últim disc, Salvavidas de hielo. En este treball, el cantant ha indagat en les diverses formes de tocar una guitarra. Guanyador d’un Oscar en 2005, Drexler també recuperarà composicions de la seua extensa discografia.El 8 de juliol, la ciutat de la Foia viurà la NitSabinera. Aquest espectacle comptarà amb la presència de Pancho VaronaiAntonio García de Diego, autors d’algunes de les cançons més conegudes de Joaquín Sabina. Ambdósestaran acompanyats per altres dos membres de la banda de l’artista d’Úbeda: Mara Barros i Paco Beneyto. A més, el públic podrà cantar els temes més cèlebres d’aquest singular intèrpret.

La Dinamo
La Dinamo

D’altra banda, les formacions Aupa Quartet(6 de juliol) i Metales de Buñol(14 de juliol) reinterpretaran temes de tots els temps amb instrumentacions específiques (cordes i vents, respectivament). IDon Kuerales y Sus Modalesfaran un homenatge a Chicho Sánchez Ferlosioi a la cançó social (18 de juliol).

Jazz: Andrea Motis i David Pastor.

El jazz serà un altre dels gèneres amb major pes en la programació de la XV Biennal de Bunyol. Així, la primera jornada del festival estaràprotagonitzada per la cantant i trompetista Andrea Motis, que presentarà el seu debut en solitari, Emotional Dance. Editat pel prestigiós segell Impulse!, el repertori del’àlbum està format per estàndards, versions de cançons tradicionals i del pop, així com temes propis.

Motis actuarà amb el quartet de Joan Chamorro, el seu mentor artístic.A més,el trompetista David Pastor, una de las referències indiscutibles del jazz valencià i estatal, actuarà el 13 de juliolambGerald “Chipi” Chacón. Este trompetista forma part de l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela i pertany al Quartet de Trompetes Veneçuela i al Venezuelan Brass Ensamble. Estaran acompanyats per una banda formada per grans músics internacionals.ç

Folk i ritmes del món

El públicque s’aprope als escenaris de la Biennal també podrà conèixer i ballar amb les melodies d’altres latituds. D’aquesta manera, la nit de l’1 de juliol estarà reservada als ritmes balcànics i de fusió dels valencians Ainda Não Street Band.El 12 de juliol, el grup Kontakte Percussiópresentarà el seu espectacle Els dotze treballsd’Hèrcules, una obra basada en el mosaic del mateix títol trobat a Llíria en 1917. En aquest cas, faran servir instruments de percussió tradicionals i moderns. A més, comptaran amb la col·laboració de la cantant Mara Arandai dels instrumentistes Jota Martínez i Eduard Navarro.

A més, el dia 15, Entre Tangos oferirà la possibilitat de submergir-se en el ball argentí més típic, des de les seues expressions més tradicionals fins a les noves tendències.

Música de banda

Com no podia ser d’altra manera, aquestesdeveniment cultural comptarà amb la presència de les nostres bandes. El 5 de juliol, l’Auditori de Sant Lluís acollirà els membres de la Banda Juvenil del Centre Instructiu Musical L’Harmònica de Bunyol. Uns dies més tard, el 7 de juliol, la iniciativa A Tres Bandesajuntarà la Unió Musical de Llíria, l’Ateneu Musical de Cullerai la Societat Musical L’Artística de Bunyol en un concert únic. Després d’una cercavila que arrencarà en la Plaça del Poble, aquestes tres formacions delectaran el públic en el recinte mencionat adés. Altres dos agrupacions de la localitat, la Banda Juvenil de la Societat Musical L’Artísticai la Banda del Centre Instructiu Musical L’Harmònica actuaran el 19 iel 21 de juliol, respectivament.

Música barroca i clàssica

Els aficionats a la música barroca i clàssica també tindran el seu espai en la pròxima edició de la Biennal de Bunyol. El 4 de juliol, Conrado MoyaiKatarzyna Myćkainterpretaran Les Variacions Goldbergde Johann Sebastian Bachper primera vegada a duet de marimbes. En aquest repte, seguiran les regles d’interpretació i ornamentacions barroques, però explorant les possibilitats de la marimba moderna.El 9 de juliol serà el torn del quintet Música Gaudere, amb un repertori format per composicions del barroc tardà compostes per Jan Dismas ZelenkaiGeorg Friedrich Haendel. Les peces, escrites en Fa Major, destaquen per les originals progressions harmòniques.

Cara B

La Cara B de la Biennal s’ha configurat comun espai on viure de prop la música amb espectacles gratuïts que tindran lloc en els carrers i places del municipi. Aquí s’inclouen les actuacions de LaDinamo, una banda de funk, groove iacid jazz sobre bicicletes (30 de juny); la projecció del documental Dancing Beethoven, dirigitper Arantxa Rodríguezy nominat en els Goya 2018 (3 de juliol); la pel·lícula Metròpolisde Fritz Lang, ambmúsica composta expressament per a l’ocasió a càrrec del Grupo Manjana(10 de juliol); l’espectacle multidisciplinar Aylan, que pretén denunciar la situació de desemparament de la infància (11 de juliol); les actuacions de Punk Sailor, Bu-Ya, Soca Browni12 Strings, membres del Club de Rock de Bunyol(13 de juliol); les performances de Musicart Urbà, l’Associació de Músics i Artistes de Carrer de València (14 de juliol); i el film Born to Be Blue, onEthan Hawkes’encarna en Chet Baker.

Presentació de la Bienal
Presentació de la Bienal - ABC

Biennal infantil

L’organització d’aquest esdeveniment també ha tingut en compte als més menuts a l’hora de programar les seues activitats. En aquest apartat figura l’espectacle ZOOZOOMde Markeliñe Teatro, una activitat de carrer on es recrea un parc zoològic d’animals construïts amb materials senzills i amb una particular ambientació sonora (1 de juliol). Amés, tota la família podrà descobrir i recordar el repertori de The Beatlesgràcies a la banda tribut The Blisters(8 de juliol). La companyia asturiana Luz, micro y puntorepresentaràl’obra Años luz, un espectacle de teatre d’ombres amb la música com a eix principal. Per últim, De soprano y arpafarà un recorregut per cançons de bressol de totes les èpoques amb el projecte Bebesol(19 de juliol).Cursos y classes magistralsLa XV Biennal de Música de Bunyol es completa amb una ampla oferta de cursos, classes magistrals i tallers a càrrec d’alguns dels intèrprets que formen part de la programació. Així, els inscrits podran aprofundir en la tècnica de la marimba, instruments de corda per a música moderna, oboè, fagot, trompeta itrombó. Totes aquestes activitats tindran lloc al Conservatori SantRafael.Informaciócompleta ientrades en:http://bienalmusica.buñol.es/Entrades per al concert de Jorge Drexler en:https://www.ticketea.com/entradas-concierto-jorge-drexler-bunol-2018/